Bullshit og tågesnak

posted in: Tips | 0

Måske ikke ligefrem noget it tip, men fænomenet tågesnak har dog en ret omfattende udbredelse i vores fag. Så foranlediget af en debat på de sociale medier er der her et par tip til hvordan du kan spilde folks tid med dunkel tale. (Min dansklærer på gymnasiet yndede at citere Esajas Tégner: “Det dunkelt sagte, er det dunkelt tænkte. Hvad du ej klart kan sige, ved du ej”. Ifølge min udgave af Bevingede Ord er der faktisk en franskmand (Nicolas Boileau-Despréaux), der siger det endnu tidligere og endnu skarpere: “Det, som man forstår, udtrykkes klart, og ordene til at sige det indfinder sig nemt”). Forhåbentligt er dette indlæg så det eneste indlæg fra min hånd, hvor der tales bullshit.

Du kan finde flere bullshit generatorer på nettet, så start fx med Per Sallings tågesnak generator. Hans artikel indeholder henvisning til flere andre generatorer og artikler om samme emne. Blandt andet den norske svadagenerator, som kan lave totalt meningsløse – men imponerende – sætninger indenfor 10 forskellige fagområder. Det skræmmende er, i hvor høj grad teksterne ligner noget af det man ofte støder på.

Men problemet er ikke begrænset til nordisk angloficering af sproget. Tyskerne har også deres andel af tågesnak: Der Spiegel har lavet denne Bullshit-o-mat. Min Chrome browser tilbød i øvrigt at oversætte siden – det turde jeg dog ikke indlade mig på. Den tyske automat er en luksusudgave, hvor udtrykket er (forsøgt) oversat til forståeligt tysk.

Selv om tågesnak ofte indeholder mange engelske udtryk, så tro dog ikke, at det er anvendelsen af engelske låneord, der er problemet: Engelsktalene slås lige så meget med det: Se fx Lucy Kellaway/Financial Times Guffipedia og Bullshit generator.

Af en eller anden grund, så minder det mig om et af mine yndlingsudtryk, da jeg var fagforeningspolitiker: “Hvis argumenterne er lidt svage, så råb noget højere” – men tågesnak er vel egentligt det modsatte.

Og så lige en henvisning til den jobannonce, der var anledning til det hele – her kan du se hvordan man kan gøre selv enkle ting langstrakte og uforståelige: Hvis du vil se hvordan man kan strikke meget tågesnak sammen på et sted skal du nok skynde dig, for det er helt klart ikke en bevaringsværdig tekst: DSB stillingsopslag.

Og så slutter jeg lige med Holbergs Jeppe på Bjerget: “Tal dansk din sorte hund”.