Cookies og private data

posted in: Internet, Tips | 0

Mange hjemmesider anvender cookies og i henhold til EU krav, skal hjemmesiderne oplyse de besøgende om det, så man som læser kan acceptere eller afslå. En del hjemmesider fra blandt andet aviser benytter nu cookiebot til at give mulighed for at læseren kan få detaljerede oplysninger om de cookies, der anvendes. Og som nedenstående skærmbillede fra Berlingskes udgave viser, så er det voldsomt: 325 cookies alene med reklamemæssig anvendelse. Og et OK giver både Berlingske og “tredjepart” lov til at bruge dem i markedsføringsmæssig sammenhæng. Cookiebot giver dog også mulighed for at man kan slå nogle af disse cookies fra.

Det kan være både godt og skidt med cookies og om det er det ene eller det andet, afhænger også af, hvad du synes er godt eller skidt. Grundlæggende så er en cookie en lille fil med information, som dannes, når du besøger en hjemmeside og denne information kan læses fra hjemmesidens server.

Nogle eksempler:

  • Tekniske cookies, der fx fortæller om du skal have vist hjemmesiden på en bestemt måde. Mobiltelefon kontra PC, bestemte brugeropsætninger fx farvevalg m.v.
  • Identitet: Fx information om dit password på den aktuelle side.
  • Statistiske cookies, der både kan fortælle om noget teknisk (fx hvilken browser du bruger, hvilket land du sidder i) og om hvilke undersider, du besøger på en bestemt adresse. De statistiske cookies kan være til rent internt brug på den pågældende hjemmeside eller det kan være informationer, der deles med andre internetadresser, som fx clicktællere, google m.v.
  • Reklamecookies: Information om de emner du søger efter eller slår op på den aktuelle  hjemmeside

Hvis ikke du har brug for at en hjemmeside kan “huske dig”, fx et password eller hvilke emner, du plejer at interessere dig for, så brug browserens inkognito funktion – så kan cookies ikke huske “dig” fra gang til gang. Du finder den i browserens menupunkt, som regel i øverste højre hjørn. I Internet Explorer hedder det InPrivate vindue, i Chrome hedder det Nyt inkognito vindue og i Firefox hedder det Nyt privat vindue.

Se evt. også Forbrugerrådets vejledning vedr. cookies.