Facebook alternativ 5?

posted in: Internet | 0

Vi fortsætter med artikler om mulige alternativer til Facebook. Hidtil har vi primært koncentreret os om “microblogging” systemer, som udveksler informationer i form af relativt korte opslag i stil med Twitter. Billeder indgår også i denne type opslag, fordi billedet kun følger med som en URL pegepind til det sted på nettet, hvor billedet rent faktisk ligger.

Men systemerne arbejder med opslag på 500 – 1.000 tegn (De kaldes derfor ofte for microblogging sites) og vi ville gerne have mulighed for noget mere. Og så er vi heller ikke så begejstrede for den metode, de benytter til at knytte venskaber på tværs af sites: Hvis du som bruger på en server bliver ven med en bruger på en anden server, så kopieres den nye vens fremtidige opslag  – og alle offentlige opslag på vennens server – til din server og ud over at det kan komme til at fylde betragteligt, så betyder det også at din nye ven godt kan slette sit opslag, men du kan stadig se det – du har jo en kopi.

Så selv om vi nok ikke ender med at anbefale en af disse løsninger, så vil vi dog pege på endnu en mulighed, som vi tidligere kun har nævnt perifert, da vi ikke selv har sat en server op: Friendica. Du kan fx oprette en konto hos libranet.de.

Wikipedia har en artikel om adskillige af disse alternative sociale netværk, incl. oplysninger om, hvilke netværk, der kan indgå i et fælles servernetværk, hvor man kan have venner fra flere servere.

Og med hensyn til behovet for et alternativ til Facebook, er der ikke noget nyt: Mark Zuckerberg gled lige så let af på EU parlamentets kritik, som han gled af på høringerne i USAs kongres, se fx DR.DK’s artikler.

Her er i øvrigt en anden artikel om Facebook alternativer og microblogging: myemoticons.com 5-great-alternatives-to-facebook/

Tilføjelse marts 2019: Et par nye systemer er OpenBook og MeWe – p.t. er de dog ikke decentraliserede og vi finder det derfor ikke interessant – det er jo “bare” Facebook om igen.