Facebook alternativ 4?

posted in: Internet | 0

Vi arbejder fortsat – i lidt mere end ledige stunder – med at finde et alternativ til Facebook. Og det er ikke let, for Facebook er fremragende: Enkel og intuitiv brugergrænseflade, (næsten) alle de venner og bekendte, du har behov for at have kontakt til er der også og med så mange brugere, at der også er masser af – mere eller mindre seriøse – 3.parts udviklere, der føler sig kaldet til at lave ekstra finesser.

Men så er der lige ulempen: Et firma – ja faktisk een mand – kan påvirke 2 milliarder mennesker. Han – eller hvem, han sælger til – kan jo næsten få Jorden til at dreje den modsatte vej rundt og det går simpelthen ikke. At de/han så i processen (mis-)bruger dine data groft, det er vel blot den pris, du må betale for et fremragende og “gratis” system.

Et alternativt system er nødt til at være mindre, meget mindre og under en form for brugerkontrol, men stadigvæk med mulighed for at “række ud” til venner, der hører til i andre systemer. Vi fokuserer i øjeblikket på Mastodon, som er et sådant system og vi har oprettet en server her, som du er velkommen til at prøve af: mastodon.socnet.eu (og hvis du bliver ivrig, kan du også afprøve vores diaspora* server, der ligger her: socnet.eu). På Mastodon anbefaler vi, at du går til Preferencer (tandhjulet øverst til venstre) og vælger temaet masto_light. Det er et tema, vi har tilføjet og vi synes det er noget pænere end standard temaet. Mastodon benytter et koncept, der minder mere om Twitter end om Facebook: Du kan dog skrive længere indlæg og ændre din profil, så “følgere” skal godkendes af dig – på den måde ændres en “følger” mere til begrebet “ven”.

Det vigtigste krav til et socialt netværk: At det er mindre og under en form for brugerkontrol, håber vi på kan opfyldes ved at hver enkelt server ejes af eksisterende organisationer, som fx fagforeninger, beboerforeninger, lokalråd, arbejdsgiverorganisationer o.s.v. Disse organisationer har allerede opbygget det medlemsdemokrati, der muliggør en styring. Og dette kan suppleres med kommercielle server med brugerbetaling, hvor det er absolut nødvendigt, at brugerne kan forlade serveren og tage alle deres data med sig.

Derudover har vi nogle andre krav, som vi forfølger:

  • Servicen skal kunne forbinde brugere selv om de hører hjemme på forskellige servere (Det kan Mastodon og diaspora*, men vores tidligere favorit, OSSN, kan ikke)
  • Servicen skal kunne snakke dansk (det kan Mstodon p.t. ikke, men vi arbejder på sagen)
  • Det skal være muligt, at oprette grupper, både offentlige og private, så forskellige medlemmer, kan arbejde sammen om en sag eller et emne.
  • Det skal være rimeligt nemt at bruge (Facebook er intuitiv, men det er jo bl.a. fordi så mange har brugt det så længe, at det nærmest sætter standarden. Andre måder at gøre det på burde kunne læres)
  • Det må meget gerne være muligt at have forskelige vennegrupper (som man i diaspora kan oprette frit. Venner, familie, arbejdskolleger, o.s.v)
  • Det bør være muligt, at begrænse de generelle opslag, så man fx kun får opslag på bestemte sprog (som man kan i Mastodon) eller indenfor bestemte emner (som fx diasporas mulighed for at følge egne valgte emner).

Der er nogen ting, vi ikke forfølger:

  • Gratis eller betalte annoncer og i det hele taget muligheden for bredt at annoncere varer, man har til salg. Den slags er Facebook jo også glimrende til, så brug den til det.
  • En chat tjeneste i stil med Facebook Messenger opfatter vi ikke som et centralt behov. Brug mail (hvor modtageren ikke forventer at skulle afbryde igangværende arbejde for at svare dig) eller brug den gratis og krypterede beskedtjeneste Signal i stedet.

Facebook problemet er et seriøst problem og det er ikke muligt at kontrollere og begrænse en så stor og international tjeneste. Så vi må måske lide lidt afsavn i starten, når vi skifter til noget andet. Men det er nødvendigt!

Hvis du vil se flere artikler om dette emne, kan du søge efter Facebook alternativer i søgeboksen øverst eller klikke på Tema overskriften “Internet” her til højre.

The Verge har en omtale af Mastodon her: theverge.com mastodon-social-network-twitter-clone