Facebook alternativ 3?

posted in: Internet | 0

Mastodon netværket er med ca 860.000 brugere p.t. lidt større end “The federation”. Brugergrænsefladen giver mulighed for valg af forskellige farvekombinationer – alle sammen grimme) og systemet er (endnu) ikke oversat til dansk. Brugeropsætningen giver mulighed for, at man kan vælge, hvilke sprog man vil se når man ser indlæg og det er en kæmpe fordel, når man er på en international server (eller “instance” som det kaldes i denne verden). I standard opsætningen kan et Mastodon indlæg være på 500 tegn – voldsomt meget for en Twitter-bruger, men måske i underkanten for brugere med meget på hjerte. Det kan dog ændres af den enkelte server-administrator.

InfoShare har ikke sat en Mastodon server op (endnu), men du kan se andre muligheder og yderligere information om Mastodon her: joinmastodon.org.

Mastodon er i nær familie med Pleroma, som bruger samme protokol til udveksling af indlæg, men med et enklere (og derfor hurtigere) userinterface – der er en liste over Pleroma servere her: distsn.org pleroma-instances.html

Kune er et andet netværkssystem, som stadig er på et indledende stadium. Kune lægger mere vægt på samarbejde end på social netværk, fx kan flere brugere samtidigt redigere i samme dokument. Kune er udviklet i Java og benytter Google Wave (som Google har foræret til Apache Foundation). Så vidt jeg kan se eksisterer der kun een server: kune.cc og performance er ikke imponerende – denne type samarbejde må formodentligt også kræve flere ressourcer.

Lidt teknik: Forskellige systemer til sociale netværk arbejder sammen via enighed om en protokol. Mastodon bruger ActivityPub, som er en W3C recommended standard fra 23. januar 2018, men den understøtter også nogle udgaver af den alternative OStatus protokol. Friendica benytter en af de understøttede versioner, men diaspora* benytter en anden version, så som udgangspunkt kan Mastodon arbejde sammen med Friendica, men ikke sammen med diaspora*. Friendica og diaspora* kan godt arbejde sammen – bare for at gøre forvirringen komplet. Der er et diskussionsforum med flere informationer om problemstillingen her: discourse.joinmastodon.org. ActivityPub er en videreudvikling af pump.io, som (formodentligt) også stadig bruges i nogen systemer (fx på datamost.com).

Man kan følge arbejdet i W3C’s Social Web Working Group her: https://www.w3.org/Social/WG og de har fx udgivet et interessant notat med tekniske detaljer og sammenligning af ActivityPub og andre udvekslingsmekanismer: www.w3.org social-web-protocols

Social Web Working Group er ophørt (med udgivelsen af ovennævnte recommended standard) men området føres videre i Social Web Community Group.

“Forgængeren” (den eksisterer skam stadig) OStatus er egentligt ganske smuk i sin enkelhed: Det er egentligt bare en automatisering af RSS feeds (efter Atom standarden) og nogle tilsvarende eksisterende protokoller: Enhver OStatus server danner et feed med enhver brugers data, så når du bliver “ven” med en bruger på en anden server, så henter din server løbende en kopi af den pågældende brugers indlæg. Enkelt og smukt. Men måske alligevel for enkelt, så vi har større tiltro til ActivityPub for fremtiden.

Alle disse protokoller har dog til fælles, at data kopieres fra forfatterens server til følgerens server og så er vi mere begejstrede for zot protokollen, hvor data bliver der, hvor de er skrevet. Du kan se mere om zot her.

.