Facebook alternativ?

posted in: Internet | 0

Facebook har rigtigt fået ørerne i maskinen i øjeblikket. Men de rider jo nok stormen af. Allerede nu er der journalister og eksperter på kryds og tværs af den vestlige verden, der taler om, at vi jo ikke kan undvære facebook (Se fx Deadline fra DR1 fra 4.4.18). Tænk sig, at vi er kommet dertil, at der findes et kommersielt produkt, som vi ikke kan undvære – bl.a. på grund af dets de facto monopolstilling.

Men det passer nu ikke. Det den nuværende sag (som nu er oppe på misbrug af 87.000.000 brugeres data) viser samtidigt noget om, hvad det er der skal til for at løse problemet: Facebook er for store! Grunden til at Facebooks data er så værdifulde er på grund af den store mængde af data – og det er også det, der gør FB så magtfuld, at man kan tale om, at “vi ikke kan undvære den”. Det er jo ikke deres software eller deres annoncer, der gør FB værdifuld for os – det er adgangen til at dele informationer med hele familien, alle de venner vi havde i forvejen og alle de virtuelle venner som vi får, fordi vi på et eller andet område har fælles interesser.

Så facebook skal skæres i stykker – det løser ikke noget at skifte til kinesiske WeChat. Modellen hedder community-ejede sociale netværk: Et socialt netværk for alle medlemmer af HK, et for alle borgere i Viborg, et for de, der bare har lyst til at være en del af InfoShares sociale netværk. Og hver enkelt community kan være gratis (betalt over medlemskontingentet, skatten eller lign for det eneste, der er rigtigt gratis er som bekendt lommeuld) eller være en betalingsservice som man abonnerer på. Og hver enkelt af os vælger selvfølgelig selv hvilket netværk vi vil være aktive på. Og software løsningen til den slags findes gratis tilgængelig fx i form af OSSN eller elgg som er fri for reklamer, og underlige “vi tror at du vil synes om” opslag.. Du er velkommen til at afprøve OSSN på vores sociale netværk her: http://teamworkportal.eu/ossn/ og du er endnu mere velkommen til at lægge kommentarer til løsningen eller sende dem til admin @ infoshare . dk. OSSN kan “det meste” men der er også detaljer, som det vil blive nemmere at få ordnet, hvis der er mange brugere af systemet.

Disse community drevne sociale netværk bliver ikke større end, at der kan være kontrol med dem – og når de ikke skal leve af at indsamle og sælge flest mulige data vil de i højere grad være indstillet på at give brugerne det produkt, de ønsker sig. Men de mangler en ting: Hvis jeg nu gerne vil være ven med min søster i Herning og et par medlemmer af IDA og i øvrigt lave en fælles gruppe med dem, så har jeg et problem. Som det er nu, i hvert fald. Men det burde være en overskuelig opgave at udvidde OSSN med en mulighed for at man kan følge medlemmer af andre communities, være venner med dem og indgå i grupper med dem. (Jeg ville gøre det, hvis ellers nogen ville finansiere det).

HumHub er et andet opensource system, som minder om OSSN: Det er et lukket netværk, som ikke kan forbinde til andre udgaver af humhub (men et ekstramodul kan dele indlæg på linkedin, twitter og facebook), men der findes ganske mange udvidelsesmoduler, som kan gøre det ekstra interessant. Humhub findes også i en Enterprise (commercial) version.