Forsvar mod digital overvågning

posted in: Sikkerhed, virus m.v., Tips | 0

Kvinder på krisecentre er udsat for digital spionage og forfølgelse. Det er nok ikke overraskende, at det finder sted, men omfanget forekommer voldsomt. DR Nyheder har spurgt 52 krisecentre og resultatet står i denne artikel: dr.dk digitale-kraenkelser-paa-krisecentre-vrede-maend-sporer-eks-konen-med-gps

Selv om den teknologiske udvikling giver mange enkle muligheder så er det vel alligevel ikke hverdagskost, at montere gps tracking skjult i en bamse eller lignende. Men tilsyneladende er et udvalg af de skøre mænd oppe i et højere gear end krisecentrene umiddelbart kan forsvare sig mod.

Der er 3 områder, hvor man er nødt til at styrke forsvarsværkerne – og det er ikke lige let på alle områder.

1. Mobiltelefonen (og iPad og Android tablet)

En smartphone har indbygget gps og mobilabonnement. Det er alt, hvad en app skal bruge for at kunne sende besked om telefonens placering. Så man må i gang med at gennemgå alle telefonens programmer for at finde og fjerne de programmer, der har indbygget sådan en uheldig sidegevinst. Og der er tusinder af programmer, så medarbejdere på krisecentre kan umuligt kende alle. Altså er der ingen vej uden om: Telefonen skal resettes til fabrikstilstand og så kan man efter nøje overvejelse installere de programmer man har brug for igen. Start med at lave en backup af alle telefonens data, typisk kontaktpersoner, billeder og musik, så du kan hente det ind igen. Det er ufarligt – kun programmer kan sladre. På en iPhone går du til Indstillinger / Generelt og finder menupunktet Reset. Se evt flere detaljer her: support.apple.com HT201274 og her lifewire.com delete-iphone-settings-and-data. På en Android telefon er der lidt forskel mellem de forskellige modeller, men generelt så gå til Indstillinger / System / Reset eller på en Samsung: Indstillinger / Backup og nulstil / Nulstil til fabriksstandard. Du kan læse flere detaljer her: androidcentral.com how-factory-reset-android-phone.

Men husk nu at tage backup til en PC først! Og husk at det gælder ALLE telefoner og tablets – fx også eventuelle medfølgende børn. Og så der lige telefonnummeret: Det følger SIM kortet, så hvis man modtager ubehagelige SMSer, ket også være nødvendigt at skifte nummer.

Nåe ja: Hvis der er installeret en tyverisikring (find my iPhone, Avast Antitheft m.fl.) så forsvinder den ikke bare fordi man laver en hard reset til fabriksindstillinger – den skal afinstalleres (eller kodeord skal ændres). Og selv en gendannet fabriksindstilling kan indeholde apps, der “sladrer” – men det vil så typisk være til telefonens producent.

2. Din virtuelle verden

Det er voldsomt at blive nødt til at forlade sit hjem. Og så kan man måske trøste sig med, at man kan vedligeholde mange af sine sociale forbindelser på de sociale netværk. Beklager – skal man være sikker, skal man også forlade sine profiler og oprette nye. Dels kan profilerne være kompromitterede (uønskede personer har adgang til dem) og dels så kan man uforvarende komme til at poste et billede med en genkendelig baggrund, sin sidste løbetur med Endomondo eller lignende. Man kan hente eksisterende indhold ned på en PC eller Mac, så man i det mindste har det. Du kan finde en vejledning til backup af facebook data her: computerworld.dk husk-det-nu-tag-backup-af-din-facebook-konto. Og når du installerer nye programmer på din rensede telefon, skal du være omhyggelig med hvilke programmer du installerer og hvilke rettigheder, du giver dem. Det allerbedste ville være, at gå ud fra en positivliste (som “nogen” burde lave). Fx Snapchat kan afsløre din position, se version2.dk snapchat-lader-alle-overvaage-deres-brugere.

3. GPS tracker

Som om pkt 1 og 2 ikke var slemt nok, så er problemet med lokations-overvågning med små gps trackere endnu vanskeligere at løse: En GPS tracker består af en GPS modtager (og den kan man ikke afsløre) og en SMS afsender. Den kan man afsløre. Med lidt held. Man kan fx bruge en radiobølge spion som denne https://www.ebay.com/itm/RF-Scanner-Detector-Bug-Camera-Spy-Detects-WiFi-GSM-GPS-Radio-Phone-Signals-/272725034302. Der findes flere forskellige til priser omkring 50 – 300 kr, så det er nok ikke det, der er problemet. Problemet er, at gps trackeren kun sender SMSer, når den synes det er nødvendigt – typisk når positionen har ændret sig et antal meter. Man kan alternativt forhindre enhver mobiltelefon (og hermed også GPS trackeren) i at sende noget som helst, ved at tænde for en “jammer”. Det er desværre bare forbudt, men på grund af den specielle situation kan man måske få en dispensation. Se mere om “Yapper Zapper” her: digitaltrends.com yapper-zapper-blocks-cell-phone-up-to-30-foot-radius og se denne lille yammer til cigarstikket i en bil: gearbest.com car-gadgets GPS blocker

En enhed, der kun scanner for GSM signaler (SMSer over GPRS i 900 og 1800 MHz båndet) og med en passende aflytningsradius på nogle få meter ville være det ideelle, men sådan en har jeg ikke fundet. Men vi kan lave den. Hvis nogen vil betale, selvfølgelig.

Logistikken

Hvis den kvinde (eller mand), der spioneres på, skal have nogen gavn af at “blive usynlig”, skal det selvfølgelig ske inden telefon, bil, barnets bamse eller hvad der nu er gps overvåget når frem til krisecenteret. Så hvis der skal være logik i at gøre nogen “usynlige” så må man have et fælles “modtage og sweep center” – evt i form af en aftale med nogle lokale it folk, der kender proceduren.

Nyt: I England afprøver man vejskilte, der kan afsløre brug af mobiltelefoner i forbipasserende biler. Så vidt jeg kan se, kan den anvendte teknologi p.t. kun afsløre samtaler og ikke SMS fra GPS trackere, men det kan vel bygges om: telegraph.co.uk uks-first-road-signs-will-detect-warn-drivers-using-mobile-phones