Redigering af pdf filer

posted in: Software, Tips | 0

Selvfølgelig kan man redigere pdf filer. Man kan jo bare bruge Adobes Acrobat. Det koster ganske vist 140 kr/md i leje, så hvis vigtigheden af din redigeringsopgave – eller din pengepung – ikke lige berettiger til det, så findes der alternativer. Endda gratis alternativer. Også mange flere end de, jeg nævner her.

Pdf filer er egentligt mange forskellige ting. Det kan være et rent billede fx fra en scanner ellr det kan være et billede bestående af adskilte elementer og en indlejret tekst med kendte eller indlejrede fonte og endelig så kan den også være søgbar. Og så et par varianter mere. Så afhængig af hvilken type pdf du har og hvad dit behov er, kan du have brug for forskellige programmer, så jeg nævner nogle vidt forskellige:

Inkscape er et gratis vektorgrafik program. Det svarer altså lidt til Adobe Illustrator (altså bortset fra prisen) og redigerer pdf filen ved at redigere de forskellige grafiske elementer.

Libre Office og Apache OpenOffice er tekstbehandlingsprogrammer, der kan indlæse visse pdf filer og behandle dem næsten som om det var et dokument, du slev havde oprettet.

Nuance PowerPDF er et pdf redigeringsprogram med indbygget optisk tekstgenkendelse – det kan altså tage en pdf fil, der ellers er et rent billede og fremtrylle teksten v.h.a. OCR. (Du er velkommen til at bede InfoShare levere det som alternativ til køb på Nuance hjemmesiden)

PDFCreator er egentligt en virtuel PDF printer, men den kan også benytte en pdf fil som overlay, så det færdige print består af overlay filen og det du har printet lagt oven i hinanden (typisk anvendelse er at bruge et overlay, som er dit “brevpapir” og så blot skrive den tekst eller faktura eller lignende ud på “brevpapiret”, så du får en samlet pdf med resultatet).

InfoShares PDFTextScanner piller ikke i indholdet, men bruger genkendelse af indholdet til at ændre filnavn og lægge pdf filen i en af de mapper, man har specificeret.

 

Redigering i Libre Office:

Du kan finde mere om emnet fx her: labnol.org edit-pdf-files