Offline virus scannere

posted in: Sikkerhed, virus m.v. | 0

Eller rettere “Offline malware scannere” for der kan være tale om mange forskellige typer af malware, som ikke kan findes, når først Windows er startet: De IT-kriminelle er dygtige og en af ting, der er dygtige til, er at skjule de rootkit, bagdøre, trojanere, keyloggere, botnet zombier og virusser, som de (forsøger at) smide på din PC. Og ofte skal de blot hente en stump software, som er udviklet af nogle andre og til salg for små penge i den nærmeste IT våbenbutik.

Heldigvis findes der også modtræk, som er i stand til at afsløre nogle af disse skiderikker: En offline malware scanner er et alternativt styresystem (typisk et Linux system) med en indbygget malware scanner, som du kan bruge til at starte din PC uden at styresystemet (typisk Windows) på den indbyggede harddisk bringes i anvendelse – og når et Windows system med indbygget stealth (teknik til at skjule noget andet) forurening ikke starter, så starter stealth systemet heller ikke.

Så det er en god idé at have en offline scanner liggende på en CD eller en USB nøgle og bruge den en gang imellem: De “bedste” malware er så usynlige, at du ikke bemærker deres tilstedeværelse – de bruger bare din PC til at angribe nogen andre. Altså i hvert fald indtil turen kommer til dig.

Du kan selv lave dig sådan en CD eller USB nøgle og der ligger 14 forskellige gratis muligheder i denne artikel fra lifewire: lifewire.com free-bootable-antivirus-tools

Du kan hente Microsofts Windows Defender Offline (til Windows 7 og 10) her: support.microsoft.com windows-defender-offline. Eller du kan bestille en usb nøgle med Microsoft Defender eller Kaspersky Rescue Disk klar til brug fra InfoShare for kr 200 incl. moms.

Når du har sat USB nøglen i PCen skal du genstarte og vælge Boot fra USB for at starte fra systemet på USB nøglen. På mange PC’er gøres dette ved at trykke på F12 eller Esc umiddelbart efter den er tændt. Tryk bare nogle gange for at være sikker.

Bemærk dog, at træerne ikke vokser ind i himlen: Der er – sjældne – stealth teknikker, der kan snyde selv denne type scanning. Selve scanningen tager ret lang tid: Min sidste scanning af min egen PC med Kaspersky Rescue Disk 10 tog 25 timer. Og da undersøgelsen for malware benytter signatur metoden, kan der også blive fundet falsk positive, så enten skal man bruge flere forskellige scanningssystemer eller kende det software m.v. man har på sin PC ret godt.