Hjemmenetværk – grundlæggende information

posted in: Netværk, Tips | 0

Dong Ngo har skrevet en serie artikler for C-net om alle de standarder og betegnelser, man støder på i forbindelse med trådløse og ledningsforbundne netværk til hjem og mindre kontorer. Den er på engelsk, men der kan du finde forklaringer på mange af de betegnelser, som fx WiFi routere markedsføres med.

Det er en glimrende gennemgang og der er også rigtigt gode ekstra oplysninger i kommentarerne.

Et par nedslag:

  • Den p.t. bedste WiFi standard, 802.11ac, har en konkurrent: 802.11ad, som er meget hurtigere, men også har betydeligt dårligere rækkevidde – den kan kun bruges indenfor det samme rum.
  • Den næste standard, som der p.t. arbejdes på er 802.11ax.
  • Hastigheder på ledningsforbundne net er (næsten) altid Full Duplex, mens trådløse altid er Half Duplex: Det betyder at datastrøm over Half Duplex med korte mellemrum skal afbrydes for at se om der kommer noget svar den modsatte vej, mens en ledningsforbundet forbindelse bare kører med fuld hastighed i begge retninger hele tiden.

C-net har også en række målinger af reel hastighed for en række (bedre) WiFi routere: cnet synology rt2600ac speed comparison.