Linux på Mac

posted in: Linux, Mac, iPad, iPhone, Windows | 0

Vil din Mac/PC ikke starte normalt? Har du slettet en fil, der ikke skule have været slettet? Eller mistet filer på grund af en fejl på disken? Eller mistanke om en virus eller anden malware, der er skjult, når din PC eller Mac kører? Der kan være mange gode grunde til, at det kan være praktisk at kunne starte PCen/Macen op fra et andet operativsystem, end det, den er installeret med. Ikke mindst blot det, at afgøre om en fejl ligger i maskinens hardware eller i operativsystemet. Vores dygtige leverandører hos Apple og Microsoft hjælper os ikke meget i denne situation, men heldigvis er der andre metoder. På Windows PCer bruger vi som regel Ultimate Boot CD for Windows eller forskellige Linux boot CDer, især Hiren’s Boot CD . De er begge spækket med disk- og antivirus-værktøjer.

På en Mac skulle man tro, at det var endnu lettere: OSX (eller Mac OS, som det officielt hedder nu) er jo i bund og grund bygget på Linux. Men ak nej – Apple har en forbløffende evne til at være specielle i mere eller mindre ligegyldige detaljer, som blot gør tingene mere besværlige. Men det kan dog lade sig gøre og for nogle få dollars går det såmænd som en leg. Du skal bruge Mac Linux USB Loader: Den indeholder endda et menupunkt til at hente forskellige Mac tilrettede Linux distributioner. Ubuntu, Mint, Kali m.fl. Mac Linux USB Loader skal bruge et tomt FAT formateret USB stik på mindst 2 GB og en Mac med OSX 10.8 (Mountain Lion) eller senere. Start med at downloade en Distribution (det nederste menupunkt) og derefter lave en Live USB med den hentede distribution – der kan godt gå nogle minutter, hvor du er i tvivl om, hvorvidt der sker noget.

Du kan finde en mere detaljeret vejledning her hos HowToGeek: how-to-boot-a-linux-live-usb-drive-on-your-mac.

Når du har fået din Mac til at køre Linux og har fået den på internettet (via kabel – med mindre din Linux distribution genkender Macen trådløse kort) er et par meget nyttige programmer Testdisk og PhotoRec fra CGSecurity: De kan læse næsten alle kendte filsystemer og finde skjulte partitioner og diverse forsvundne filer. PhotoRec finder alle filer af forskellige genkendelige type og kan gemme dem sorteret efter typerne: En mappe med pdf filer, en mappe med billedfiler, en mappe med word documenter o.s.v. Problemet er dog at den finder alle de læselige filer: Også filer, der ikke er slettet, så der kan være ganske meget at kigge igennem bagefter.

Bemærk også at det bootede Linux system svarer til en LiveCD og du kan ikke gemme noget på den USB pind du bootede fra, så du skal have tilsluttet en ekstra eller en ekstern harddisk.

Der er en oversigt over nogle andre Linux redningsværktøjer her hos TechRepublic: 10-linux-rescue-tools-for-recovering-linux-windows-or-mac-machines

Nåe ja, så det sædvanlige: Har du ikke lyst eller mod til selv at bide skeer med det, så kontakt InfoShare.