System dynamics – økonomiske modeller

posted in: Software | 0

Tilbage i 1976-77 lavede John Nagel (AUC lærer), Kaj Jørgensen og jeg en nationaløkonomisk model i ANP3. Og jeg tror ikke, at der var nogen af os, der havde hørt om Ellen Andersens doktorafhandling fra 1975, der beskrev det, der siden blev til Finansministeriets ADAM model. Nå vores model byggede jo også på marxistisk økonomisk teori, så den var nok aldrig blevet populær. Væk er den i hvert fald. Og det tror jeg også at ANP3 er.

Men stort set lige siden har jeg drømt om at genskabe den og har ind i mellem også arbejdet på et system til erstatning for ANP3, men mit ambitionsniveau er vist ude af trit med mine finansieringsmuligheder. Så er der heldigvis andre, der har haft bedre muligheder og systemet ligger allerede på nettet, gratis og klar til brug med en imponerende mængde funktionalitet:

Insigthmaker

Imponerende system, prøv at se introduktionsvideoen her (17 min). Hvis du interesserer dig for statistik, simulering og forudsigelse af alt muligt fra størrelsen på næste års overskud over ventetiden på skadestuen til verdens undergang, så vil du blive begejstret. Du kan finde web-kurser og andre ressourcer her: systemswiki.org. Der er også en del videoer på Youtube, så hvis du fx har lyst til 8 minutter om “Limits to Growth” systemer, så er de her, så du kan komme i gang med at undersøge, hvor eget (eller lidt) vi skal nedsætte CO2 udledningen, for at det skal have en effekt på mængden af is på Nordpolen

Der findes en række andre interessante simuleringsprogrammer, herunder også nogle gratis systemer:

NetLogo

Udviklet på Center for Connected Learning ved Northwestern University i Illinois. I lighed med InsigthMaker er der mulighed for at flere kan arbejde sammen om udvikling af modeller. Deres platform for fælles modeller ligger her: NetLogo Hubnet. Strengt taget er NetLogo ikke System Dynamics, men agent-baseret simulering – det gør dog ikke den helt store forskel, da de har tilføjet moduler, der tilnærmer system dynamics.

Netlogo citation: “Wilensky, U. (1999). NetLogo. http://ccl.northwestern.edu/netlogo/. Center for Connected Learning and Computer-Based Modeling, Northwestern University, Evanston, IL.”

VenSim

VenSim er også udsprunget af miljøet omkring MIT. Findes i en gratis udgave og kommercielle udgaver. Firmaet bag har primært sigte mod virksomhedsmodellering.

Minsky

I Australien sidder der en programmør, der er kommet noget længere med udvikling af et simuleringsprogram end jeg er. Dette er også et agent-baseret system. Systemet indeholder specielle elementer, der sigter mod økonomisk simulering (han står i øvrigt også bag et lignende system: EcoLab). Du kan læse meget mere om Minsky i programmets Wiki på sourceforge.

SystemDynamics

Det ser ud til at Joachim Melcher har haft en tilsvarende drøm om at lave en erstatning for ANP3. Hans javaprogram SystemDynamics har dog ikke undergået nogen ændringer i de seneste par år. Men hent det og leg med det – det kan jo være, at han sidder og venter på inspirerende brugere.

Wolfram

Wolfram er i familie med Mathematica til Machine Learning. Det er desværre ikke gratis (280 £ for glade amatører – 2990 £ for professionel brug). Og så alligevel: Hvis du køber en Raspberry Pi følger der et gratis Wolfram program med. Og man kan snildt lave omfattende simuleringer på en Raspberry Pi. Wolframs primære anvendelsesområde er simulering af den fysiske verden: Motorsimulering, transportsystemer, luftfart, men også sociale systemer, fx deres “Model of the world

MatLab og Simulink

MATLAB og SIMULINK fra MathWorks er ligesom Wolfram / Mathematica primært rettet mod simulering af tekniske systemer. MATLAB har stor udbredelse og et aktivt brugerforum og online videotræning.

 

Hvis du er nysgerrig efter mere generel viden om System Dynamics, så kan du starte her: Wiki om System Dynamics og her Wiki med sammenligning af simuleringsprogrammer eller du kan følge dette MIT foredrag på Youtube – jeg er specielt vild med “Det gik ikke som du forventede fordi der var udenforstående faktorer, der påvirkede resultatet – er det samme som at sige: Jeg forstår ikke verden godt nok, så min beslutning var forkert”. Den vil jeg godt indramme og lave i 179 eksemplarer.