Netværks overvågning

posted in: Netværk | 0

Vi er afhængige af vores forbindelse til internettet og det netværk, der sørger for, at vores PC, smartphone, tablet m.v. kan få forbindelse til den. Men hvad foregår der egentligt på dette netværk? Hvor mange internet forbindelser er der egentligt gang i, som vi måske slet ikke kender til? Eller hvis du sidder i en virksomhed, der leverer netværks ydelser ud af huset: Kører de alle sammen som de skal og har vi overraskende besøgende?

Der er mange systemer, der kan hjælpe med at få et overblik over, hvad der foregår på nettet og her nedenfor har vi listet nogle stykker. Nogle er begrænset til at give dig et overblik over trafikken på den PC, hvor de installeres (Den bedst kendte er nok WireShark – se også vores tidligere artikel om blandt andet Lightbeam og Glasswire), men andre systemer kan overvåge hele netværket.  Fælles for disse systemer er dog, at de er relativt store og nogle gange også ret bekostelige – ikke mindst i opsætning og overvågning. Og sådan bliver det let, for der er enorme mængder data, der kan indsamles og mange forskellige problemstillinger: Er der ubudne gæster på vores trådløse net? Er der angreb udefra? Er der nogle af vore services, der ikke kører korrekt? Hvad sender det program, der ikke fungerer egentligt? Har vi en netværks konfigurations fejl? O.s.v. Hos InfoShare arbejder vi på at tilbyde et mere overskueligt og billigt system, men mere om det senere.

Vi kører selv både SpiceWorks og en ntop server, som indsamler og viser oplysninger om netværks trafik, vi bruger Fiddler når vi skal fejlsøge et konkret program og fx Fing eller BelArc når vi skal have et hurtigt overblik over enheder på et net:

Paessler infrastruktur overvågning indeholder masser af muligheder for overvågning af dit net og dine services.

Netforts LAN Guardian har også mange muligheder og giver en brugervenligt adgang til detaljer via dril down klik.

Colasofts nChronos tilbyder blandt andet muligheder for at analysere netværk angreb mens deres Capsa ligner en forbedret udgave af Wireshark:

Solarwinds er endnu en omfattende løsning, der kan opsamle data fra udstyr fra en lang række producenter: solarwinds.com network-performance-monitor

Se også Wikipedias artikel om emnet og nogle andre systemer: wikipedia.org Network_monitoring

GFI har en artikel om en broget samling af gratis værktøjer: techtalk.gfi.com free-network-monitoring-and-analysis