Fortryd sletning på Mac

posted in: Mac, iPad, iPhone | 0

Du er kommet til at trække en forkert mappe ned i papirkurven. Og per refleks tømmer du papirkurven? Surt.

Men der findes dog stadig mulighed for at redde dine data, både på Mac og på Windows – denne artikel ser kun på Mac. Du skal bruge tre ting:

  1. Mulighed for overhovedet ikke at bruge din Mac til noget før du er klar til at redde data
  2. En ekstern harddisk, som du kan placere de reddede filer på
  3. Et specielt program, som kan finde slettede filer.

Ad pkt 1: Filer der slettes bliver i virkeligheden ikke slettet, men det område på harddisken hvor filen ligger, bliver markeret som ledig plads og jo mere du bruger din Mac jo mere bliver overskrevet. Så snart du indser at du har problemet skal du mest muligt undlade at bruge din Mac. Det aller bedste er at tage harddisken ud af Mac’en og montere den som ekstra harddisk på en anden computer, men specielt med Macbooks er det en anelse besværligt.

Ad pkt 2: Af samme grund som nævnt ovenfor skal du lægge genskabte filer et andet sted end på den harddisk du slettede dem fra. (Der findes programmer (fx Prosoft Data Rescue), der kan gemme resultatet direkte i skyen, men det kræver ofte el lille smule plads på den oprindelige harddisk alligevel og så er gækken løs igen).

Ad. pkt 3: Software: Der er flere software pakker, der kan finde slettede filer. De bruger to metoder: 1: Kan filen findes under sit oprindelige navn (det er klart det bedste når man senere skal lægge den på plads), 2: Kan der findes en eller anden fil, som indholdsmæssigt ser ud til at være et Word document, en billedfil, et regneark o.s.v. – det kræver at programmet har viden om, hvordan disse filer er opbygget  og desværre kan filerne så kun genskabes uden deres navn, så den videre anvendelse bliver noget mere besværlig, når du skal gennemse fil000001.jpg, fil000002.jpg, o.s.v. for at finde ud af, hvad de indeholder. Men ofte bedre end ingenting. Denne metode kan give forskelligt resultat med de forskellige recovery programmer (Vi har sågar set, at det kan give forskelligt resultat fra gang til gang med samme program). Programmerne er ikke gratis, men i det mindste EaseUs giver mulighed for gratis at se, hvor meget, der kan genskabes inden man betaler for den fulde version.

EaseUs (De første 2 GB er gratis) $90

Subrosasoft File Salvage $90

Prosoft Data Rescue $99

Cultofmac.com artikel om samme emne (engelsk)

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte InfoShare og bede os gøre det – det vil som regel være ved montering af harddisken i en anden computer. Og hvis du blot mangler en ekstern harddisk til at gemme resultatet på, så leverer vi også den sags.