Ældre PCer og CMOS batteri

posted in: Tips, Windows | 0

Alle PCer indeholder et lille knapcelle batteri (som regel et CR2032), som sørger for at PCen kan huske tiden og væsentlige oplysninger om sin egen hardware sammensætning. Disse oplysninger ligger i den såkaldte CMOS. Batteriet kan som andre batterier løbe tør for strøm og så mangler PCen væsentlige informationer. For de fleste PC’er er det dog ikke værre end at den ved hver start genfinder sin hardware konfiguration og at brugeren bliver bedt om, at indtaste korrekt dato og klokkeslæt i BIOS opsætningen inden Windows eller Linux starter (Jeg har aldrig oplevet fænomenet på en Mac).

Hvis du ikke indtaster klokkeslættet i BIOS får du et ur, der tror at tidspunktet er nogle år gammelt. Og det kan medføre ekstra besynderligheder som fx at licenser eller certifikater for hjemmesider ikke er gyldige.

På en del Acer PCer (bl.a. Acer Aspire M3100) har vi oplevet en endnu mere besynderlig reaktion: Du får sort skærm og PCen reagerer ikke på sluk knappen. Og selv om det ser alvorligt ud, så er det altså – muligvis – blot et lille batteri til max 20 kr, der skal skiftes.