Ny PC for 170 kr?

posted in: Linux, Tips | 0

På en PC uden annonceblokering blev jeg præsenteret for et tilbud om “En ny computer for 170 kr”, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte lave en lille anmeldelse af det tilbud. Og den kommer så her – men uden at jeg har bestilt og afprøvet det konkrete produkt. Produktets hjemmeside, http://cool-technology.com/Xtra/DK/e-925/ (eller den engelsksprogede: www.xtra-pc.com) er typisk for den meget lidt ærlige salgsteknik, som kendes fra “TV-salg” og mange, primært engelsksprogede, hjemmesider for salg af vidundermidler til vægttab, bedre syn, gratis energi og flere andre dubiøse produkter.

Men sandsynligvis er xtra-PC er ganske glimrende produkt – det er bare noget andet end det hjemmesiden vil forlede købere til at tro. Der er med stor sandsynlighed tale om en “Linux på USB” enhed: Sæt en USB pind med bootbar Linux i en gammel PC og boot fra USB og så kører du Linux. Og det kører glimrende og indeholder internet browser, tekstbehandling, regneark, mailprogram m.m.m. Men det kan ikke køre dine gamle Windows programmer. Og du kan let selv lave en sådan bootbar Linux USB pind, fx ved at hente og starte UnetBootin – helt gratis (bortset fra prisen på USB pinden: 8 GB ca 50 kr incl. moms).

Med UNetBootin kan du endda vælge mellem mange forskellige Linux distributioner: Debian, Fedora, Mandriva, Ubuntu for blot at nævne nogle stykker og du kan vælge at lave en USB pind med forskellige reparationsværktøjer, så du kan undersøge en PC for virus eller redde dine dokumenter og billeder fra en PC hvor hardwaren er ok, men Windows eller OSX er gået helt i skuddermudder:

Det nyeste skud på stammen af Linux distributioner, som kan installeres på en ældre PC er PIXEL/Debian som ellers er udviklet til at køre på Raspberry Pi. Det finder du her: Raspberrypi.org pixel download