Tjek dine kilder

posted in: Sikkerhed, virus m.v., Tips | 0

“Pressen er vores alle sammens vagthund”. Men lige siden Radio Free Europe (og sikkert før, men så er jeg altså heller ikke ældre) har vi jo vidst at pressen også kan være en propagandamaskine. Og med internettets korte adgang til, at hvem som helst kan udgive informationer er det ikke blevet mindre sandt. Jeg har tidligere skrevet om nogle steder, hvor du kan tjekke konkrete nyheder, men en anden metode er at tjekke udgiveren. Det kan du blandt andet gøre på Sourcewatch. Her er et eksempel: Cato institute på Sourcewatch. Et af problemerne ved alle udgivelser er jo, at ofte er den beskrevne historie i grundtræk sand, men så får den lige et lille ekstra twist i den retning som udgiveren favoriserer med.

Så husk at bruge de indlysende muligheder: Søg efter bekræftelse (eller det modsatte) med Google, tjek antal og hvem der har givet historien en “Like” på Facebook (og lad selv være med at give en Like til noget du ikke har læst). Eller tjek udgiveroplysningerne på den hjemmeside, hvor historien er beskrevet – det er ikke alle, der lige så indlysende som rt.com (Russia Today) beskriver deres udspring, men der kan dog være hjælp i disse oplysninger.

En generel “Like” afstemning findes på reddit.com, men desværre kan den manipuleres: reddit.com: the_russian_news_site_rtcom_has_been_banned

Der er flere “watchdog” hjemmesider – og i disse Clinton/Trump tider har de haft travlt. Nogen gange kan man næsten få den tanke, at der er behov for en vagthund til at anmelde vagthundene, men som hovedregel er der dog tale om “bekymrede journalister m.v.” som gennem internettet har fået mulighed for at udgive deres advarsler uden at de behøver at have en kæmpe formue bag sig.

Her er en række eksempler – desværre er de på engelsk og drejer sig mest om USAske forhold. Og selvfølgelig burde jeg have lavet en lille anmeldelse eller annotering til hver, men…. Jeg drømmer stadig om at lave en dansk: Send mig gerne kommentarer og yderligere forslag på admin @ infoshare . dk