Nye programmer, vi skal lære

posted in: Software | 0

Store firmaer er oftest mindre kreative end små firmaer. Det problem har Microsoft ved flere lejligheder løst ved at opkøbe mindre virksomheder, som har skabt et guldkorn. Men det gider de tilsyneladende ikke længere – nu kopierer de bare. Og med den metode er der et par nye Microsoft programmer på vej og de kan meget vel gå hen og blive en del af den daglige it værktøjskasse, om ikke for privatpersoner, så i hvert fald internt i virksomheder og organisationer.

Workflow

Ifølge denne artikel (dr.dk microsoft kopierer succes) er Microsofts Flow tæt på at være en kopi af IFTTT (If This Then That), men it understøttelse af workflow har nu været på banen også længe før IFTTT, fx som en del af de journalsystemer, som benyttes i de fleste offentlige organisationer og også (siden ca 1998) i InfoShares klientjournal, Kjour, og endda i vores overskuelige generelle journalsystem InterOpus. Men i både IFTTT og Microsoft Flow er Workflowet ikke begrænset til at arbejde indenfor det enkelte system – det kan igangsætte handlinger i en lang række systemer.

Kort fortalt går det ud på, at mange arbejdsopgaver udføres i sammenhæng: Fx når du indskriver en klient i journalsystemet, så er der visse ting, der altid skal udføres, fx mail til klienten, oprettelse og udsendelse af et spørgeskema, mail til en anden afdeling. Og for at sikre, at den slags bliver gjort og gjort enklest muligt, så bygger man det ind i et automatisk aktiveret workflow.

Gruppe kommunikation

Slack Technologies har haft god succes med deres cloud baserede gruppekommunikationsværktøj Slack (Searchable Log of All Conversation and Knowledge) siden det blev lanceret i 2013. Det følger Microsoft nu op på med Teams, som er en ny del af Office 365. Gruppe-samarbejdsværktøjer er der i og for sig heller ikke noget nyt i og især Lotus Notes har været pionerer på dette område. I mange år har Lotus Notes dog været hårdt presset af Microsoft Exchange, som også giver mulighed for at dit mailprogram (altså her Microsoft Outlook) indeholder både din egen email og mails som du deler med en eller flere kolleger. lotus Notes kan dog langt mere end det, men alligevel har Microsoft med sin store markedsføringsstyrke været i stand til at vinde kapløbet med et enklere produkt. Der er flere andre systemer, som har tilbudt gruppesamarbejde i form af både individuelle og fælles postkasser, kalendere, opslagstavler m.v. som fx SoftArcs FirstClass (stadig ret udbredt i skole/universitets-sammenhæng – se historien på wiki), det australske DeskNow og et par systemer med udgangspunkt i OpenSource verdenen, især Zimbra og til dels Zentyal. Og de noget nyere ZohoPodio og Zendesk.

Når denne type systemer har været på banen så længe, er det meget interessant hvorfor Slack så nu har så stor succes at Microsoft vil efterligne dem (altsp ud over almindelig journalistisk hype: Slack har p.t. 3 mill brugere – FirstClass har 9 mill.). Det nye ved Slack og Teams er ud over at de sælges som cloud baserede abonnementsløsninger og at fra starten retter sig mod såvel arbejdsstationer som tablets og smartphones, især at de inkluderer mange andre kommunikationsformer end email: chat, screenshot, videoer m.v. og at de lader brugerne selv oprette de samarbejdsfora, de mener at have brug for.

Det vil måske også være en god idé at holde øje med Edsby, som er udviklet af de oprindelige folk bag FirstClass.