Hjemmesider for begyndere 2

posted in: Tips | 0

Når du har fået et webhotel og et domænenavn (“hjemmesidenavn”), skal du i gang med at lægge noget indhold på hjemmesiden.

Hjemmesider består egentligt kun af tekst skrevet med HTML koder, så man kan klare sig med tekstredigering og kendskab til HTML. Det er der dog ikke mange, der benytter sig af. I stedet bruger man et redigerinsværktøj, som gør arbejdet med tekst og billeder m.v. noget enklere – faktisk næsten som at bruge almindelig tekstbehandling.

Hvis man ser bort fra meget specielle sider med specielle formål (de er oftet programmeret i PHP eller .net), så er der to metoder, der er almindeligt brugt: Et web-designer program eller et CMS (Content Management System).

En web-designer kan være et program, du har på din egen PC og når du så har lavet din hjemmeside, så du er tilfreds med udseendet, kan du uploade det færdige eller redigerede udseende til web-hotellet med FTP.

(Et par brugervenlige Windows web-designere: websitex5, Serif Webplus, men der er mange andre. Her er en liste over nogle web-editorer (Mere beregnet til fleksibel programmering end brugervenlig redigering) til Mac: free-macintosh-editors   http://www.skilledup.com/articles/best-html-editors. og en tilsvarende liste over Linux programmer: linux.com 10-best-website-builders-linux.

Hvis hjemmesiden laves på engen Windows PC eller Mac skal den uploades til hotellet; det er nemmest med FTP og det mest udbredte program til det er Filezilla.

Mange webhoteller tilbyder også en webdesigner, som ikke skal installeres på din PC: Den fungerer som et værktøj på hotellets hjemmeside.

Web-designere er enkle at bruge og man får hurtigt et præsentabelt udseende. Til gengæld bliver man som regel hurtigt begrænset med hensyn til hvilke ekstra funktioner, man kan tilføje til sin hjemmeside. Ekstra funktioner kan fx være et automatisk nyhedsbrev, booking kalendere, support tickets og lignende.

Efterhånden er det mere almindeligt at bruge et CMS og disse har som regel meget store muligheder for at tilføje ekstra funktioner og for at ændre hele udseendet uden at skulle skrive sit indhold igen. I begyndelsen var et vigtigt formål med et CMS at hjemmesidens menu automatisk blev opdateret, så der automatisk blev mulighed for at den besøgende kunne klikke sig hen på en ny side, når man havde tilføjet den. Denne mulighed findes efterhånden også i en del web-designere, men ellers skal man selv oprette et menupunkt og få det til at pege på den nye side. Med et CMS system sker den slags automatisk (selv om man fog også kan få gemt muligheden væk, hvis man har pillet lidt uheldigt).

Et af de allermest udbredte CMS’er er WordPress og på mange web-hoteller kan man installere WordPress med nogle ganske få klik. Andre CMSer er fx Drupal og Joomla! og de bruges stadig i bestemte sammenhænge, men har generelt tabt meget terræn til WordPress – se figuren fra Google Trends).

Der er tusinder af udviklere, der laver udvidelser til WordPress, så man kan få en WordPress hjemmeside til at se ud, som man vil og til at have de ekstra funktioner, som man har brug for. Næsten. Det er lige før, at det største arbejde er at bestemme sig.

ashampoo_snap_2016-10-07_13h02m30s_007_

I en senere artikel vil jeg fortælle mere om, hvordan man bruger WordPress.