Ny informationscensur

posted in: Tips | 0

Vi har selvfølgelig længe vidst at Google prioriterer henvisninger, som de modtager betaling for. Vi ved det og vi ved at vi ikke nødvendigvis skal stille os tilfreds med de første henvisninger, som Google viser os.

Og tilsvarende så kan informationsejere også arbejde med deres placering på Google, så visse sider rykker relativt langt ned på Googles hitliste (Den mest kendte sag er nok Brønderslev kommunes “nedrykning” af deres børneanbringelsessager.)

Det betyder jo egentligt blot at vi skal lede lidt længere.

For nogle måneder siden tilbød Google at de ville deltage i kampen mod ISIS ved at lade hits, der var dannet fra deres sider pege på sider med information fra sider, der advarer mod ISIS. Uanset at vi nok alle sympatiserer med formålet, så er det straks noget mere skræmmende: Google kan manipulere med det billede af virkeligheden som vi bliver præsenteret for. Og de har viljen til at gøre det og er ikke underlagt nogen form for kontrol.

Facebook har en lidt anden tilgang til problemstillingen: De mener, der er visse ting, som vi ikke har godt af at se, så de sletter dem. Formodentligt ved hjælp af tekst- og billedlæsningsrobotter, som tager stilling ud fra relativt firkantede algoritmer. Som her i sidste uge, hvor opslag på Facebook med Røde Mors logo og billedet af napalmbombede børn i Vietnamkrigen blev slettet – incl en pige, der havde taget tøjet af for at slippe for den klistrede brændende napalm.

Så hvis vi syntes at gamle science-fiction film med robotter, der overtager verden er noget skrækkeligt pjat, så skal vi måske revurdere vores holdning. Det sker blot ikke i form af konservesdåser på larvefødder og med indbyggede laserkanoner.

Selv om søgerobotterne nok ikke lige kommer til at overtage verden, så er de ikke uden indflydelse på verdens udvikling. Og “sjovt nok” så er deres forsøg på at hjælpe os mest muligt, netop det, der skader samfundsudviklingen mest:

Googles søgeresultater laves med kendskab til hvad du ellers plejer at søge efter. For hver enkelt af os, betyder det at Google tendentielt gør os mere konservative end vi måske ellers ville være: Vi får informationer fra de samme kilder, som vi plejer at bruge – uanset om de er notorisk dårligt informerede. Det er slemt nok for hver enkelt af os, men på samfundsmæssigt plan er det værre: Det betyder at der vil være en tendens til at vi alle låses fast i en gang etablerede opfattelser og altså hæmmes i forhold til at opnå fællesskab i vore meninger. Hvis vi koncentrerer os om integration af folk fra forskellige kulturer så bliver det endnu værre: Den der forlader sin oprindelige kultur vil altså i sin informationssøgning tendentielt få flere og højere prioriterede resultater, der fastholder hans eller hendes opfattelse end resultater, som deles med andre i “det nye land”. Og i det værste tilfælde måske også informationer, som tilhører en svunden tid og ikke engang er repræsentative for det sted, hvor oprindelseslandet nu har bevæget sig hen. Eller som min kone plejede at sige: Det er som om emigranter pakker deres kultur ned i en kuffert når de rejser, og så tager de den frem engang i mellem for at genopfriske sandheden. Og der ligger den så – helt uændret.

Nå heldigvis er det jo kun en tendens og de fleste af os får jo informationer mange steder fra og ikke bare fra Google. Og i og for sig er det jo ikke meget anderledes end den måde informationsspredningen fungerede på “før internettet”, men når nu potentialet til at gøre det bedre er tilstede, er det lidt skuffende, at det ikke udnyttes.

DR har skrevet en artikel om censurens historie incl. link til Facebook-sagen: analyse: Et-nyt-og-uforudsigeligt-kapitel-er-begyndt-i-censurens-historie

vietnamkrigen

Og når nu jeg er i gang med “gammeldags tåbelige fordomme”, så var der vist også engang, at mange frygtede, at for meget kiggen på TV var farligt for de sociale relationer. Gad vide hvor lang tid en gennemsnitlig Facebook’er bruger på de “sociale medier”.

Opdatering 2.10.2016: Informationsrobotter har i stigende grad indflydelse på hvilke informationer, vi skaffer os og der igennem altså i sidste ende indflydelse på, hvad vi mener. Uanset om robotterne afgør det helt automatisk eller de er styret af ejerens ønsker og dermed verdensopfattelse så er det jo skræmmende. Når Facebook så lige har foreslået mig, at jeg bør melde mig ind i “Traktorgruppen” så ved jeg ikke rigtigt, om jeg skal være skræmt fra vid og sans eller beroliget med at robotterne trods alt ikke er så kloge.

Opdatering 24.10.2016: Uffe Elbæk er blevet lukket ude fra Facebook:nyheder.tv2.dk