Blokering af ransomware

posted in: Sikkerhed, virus m.v. | 0

Ransomware er for tiden den værste trussel mod dine data. Ransomware kommer typisk ind på PCen hvis du ikke er forsigtig med hvad du klikker på i modtagne mails. Og selv om nysgerrighed ofte er en god ting, så skal du altså ikke klikke på alt, hvad du får mulighed for at klikke på. Og da slet ikke på oplysninger om en pakke fra Post Danmark når du slet ikke forventer en pakke. Så fornuftig opførsel er det bedste værn. Men diverse mails med link til ødelæggende virus bliver desværre mere og mere overbevisende, så risikoen er til stede. Og de fleste antivirusprogrammer kan ikke stoppe et program, som du ikke har fået ind på din PC endnu.

Der findes dog en metode, som blandt andet bruges af Kaspersky og ESET (begge programmer forhandles af InfoShare, ring 38806010) og som kan forhindre skade fra ransomware:

Programmerne har en whitelist over programmer, der må åbne bestemte filtyper på din PC og hvis andre programmer, fx cryptolocker, forsøger at åbne en fil bliver der først taget en sikkerhedskopi af filen. Hvis aktiviteten, der udføres af programmet derefter kan gennemskues som en ondsindet kryptering, bliver programmet slået ned og sikkerhedskopien af filen bliver lagt tilbage. Egentligt ret enkelt, men det går selvfølgelig lidt ud over PCens hastighed i nogle situationer.

Vi anbefaler:

  • Fornuftig opførsel m.h.t. hvad du klikker på
  • Offline backup af alle brugerdata
  • Antivirusprogram med aktiveret beskyttelse med ransomware

Og gerne alle 3. Alternativet kan være gråd og tænders gnidsel.

Der er en youtube video om Kasperskys System Watcher her.