Hurtigere Windows ?

posted in: Tips, Windows | 1

Lige siden Microsofts dygtige marketingfolk forsøgte at overbevise mig om, at det væsentligste argument for Windows Vista var “Wauv” har jeg haft visse betænkeligheder ved deres forhold til relevant virkelighed. Så jeg har en anelse skepsis overfor hovedargumentet for Windows 10: “Den hurtigste Windows nogensinde” og tænkte, at det hellere måtte komme an på en prøve. Når alt kommer til alt, så er det vel ikke helt rimeligt, at jeg postulerer at Windows 10 blot blev udviklet fordi Windows 8 (og 8.1) var en katastrofe. Så vi tog en lidt ældre PC som kørte Windows 10 og prøvede at installere de ældre Windows 7 og Windows XP, så vi kunne overbevise os selv om, at vi virkelig har fået “den hurtigste Windows nogensinde”. Resultatet ser du her:

Ashampoo_Snap_2016.03.19_14h57m25s_003_

Måleresultaterne (sekunder) er gennemsnit af 3-4 målinger, Boot og login tider er målt med BootRacer fra Greatis. (På deres hjemmeside ligger der i øvrigt flere måleresultater for forskellige udgaver af Windows, men ikke på umiddelbart sammenligneligt udstyr). Den anvendte PC er en Dell Optiplex 360 med Core2Duo E7400 2,8 GHz, 2 GB RAM og 160 GB/7200 rpm/8MB cache harddisk. De anvendte programmer er Avast antivirus, OpenOffice Writer og vores egen InfoTime tidsregistrering. Alle i den relevante version for den pågældende Windows udgave. Antivirus blev installeret fordi det er nødvendigt, tekstbehandling fordi det er et eksempel på noget lokalt installeret på PC’en, som vi næsten alle bruger og InfoTime blev benyttet som et eksempel på et flerbruger netværksbaseret program.

Konklusionen er rimeligt klar: Windows 7 er hurtigere end Windows 10 uanset hvad du laver. Men når man tænker på, at Windows 10 også har travlt med at sende oplysninger til Microsoft om, hvordan du bruger din PC, så er det da lykkedes dem at få plads til denne ekstra aktivitet uden at det er gået ret meget ud over performance. På en internet forbindelse, der er langsommere end vores fiberforbindelse kan resultatet selvfølgelig være mere mærkbart.