Windows 10

posted in: IT skolen, Windows | 0

Jeg må være “en sur gammel mand”. Jeg kan ikke få øje på, hvad Windows 10 skal gøre godt for. Altså bortset fra Microsofts (og vores og en masse andre it-firmaers) omsætning. Windows 10 kan det samme som systemets forgængere: Få de programmer, som vi som brugere har brug for, til at køre (i hvert fald de fleste af dem). Men udseende og placering af programmer m.v. er lavet om. Så der ligger lidt nedsat arbejdseffektivitet og venter, når du skifter til Windows 10. Med mindre, du benytter Windows 8 eller 8.1 og stadig ikke har vænnet dig til den telefonagtige brugergrænseflade i disse versioner: Så er Windows 10 et klart fremskridt. (til noget, der minder lidt mere om Windows 7).

Men vent hellere mindst et halvt år med at opdatere til Windows 10, så eventuelle børnesygdomme kan blive luget ud – eller lad helt være. Microsofts tilbud om gratis opgradering fra Windows 7, 8 og 8.1 gælder som minimum til 28. juli 2016.

Advarsel: Der er eksempler på at Microsofts “kontrolprogram”, der fortæller at din PC er klar til Windows 10 ikke har ret. Og hvis du får installeret noget, der ikke kan køre på din PC, så er du på den. Det kan blive tidskrævende eller smådyrt at få pillet et ikke fungerende system af igen. Så du bør søge på nettet efter eventuelle erfaringer med Windows 10 og netop din PC model. Når skaden er sket: Vejledning fra Dell Vejledning fra HP

Advarsel: Microsoft har øget provokationen for at få installeret Windows 10: Du kan nu støde på et skærmbillede, der giver dig valgmulighed mellem “Installation nu” eller “Installer senere”: Download og installation går i gang uanset hvilken valgmulighed du benytter – “senere” giver dog mulighed for at udskyde selve installationen nogle få dage. Brug X i øverste højre hjørne for at undgå installation.

Så når du har tænkt dig at opdatere til Windows 10 så undersøg hvad din PC producent kan sige om din model og Windows 10. Nogle steder vil du kunne finde en pakke opdaterede drivere som du skal hente FØR du opdaterer til Windows 10. Eksempel fra Asus

Når (og hvis) du skifter til Windows 10 skal du som noget af det første i gang med at slå nogle af de datatyve fra, som Microsoft har lagt ind i programmet. De ligger mange forskellige steder, men heldigvis har O&O software lavet et lille program, som kan hjælpe med at slå sladrehankene fra. Det finder du her: ShutUp10 Og safer-networking.org (dem med Spybot) har også lavet et: Spybot Anti Beacon.

Vil du vide mere om detaljerne i denne fjernelse af “spioner” kan jeg anbefale denne video. (advarsel: ByteMyBits er lidt ophidset – ligesom vi alle burde være).

Hvis du er kommet til at opgradere til Windows 10 og har fortrudt, så er det den første måned ret let at vende tilbage til det system, du kom fra.

Klik på Start menuen (Vinduerne nederst til venstre) og vælg Indstillinger. Klik på “Opdatering og sikkerhed” ikonet og vælg “Genoprettelse”. Så længe det er mindre end en måned siden, du opgraderede, vil du der se “Gå tilbage til Windows 7” eller “Gå tilbage til Windows 8.1” – vælg den og resten foregår automatisk.

Se evt yderligere informationer her: http://www.howtogeek.com/220723/how-to-uninstall-windows-10-and-downgrade-to-windows-7-or-8.1/